Η Stora Enso και η Northvolt συνεργάζονται για την ανάπτυξη μπαταριών με βάση το ξύλο

Η Stora Enso και η Northvolt συνεργάζονται για την ανάπτυξη μπαταριών με βάση το ξύλο

Η Stora Enso και η Northvolt ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μπαταρίες από βιώσιμα υλικά, χρησιμοποιώντας άνθρακα με βάση τη λιγνίνη που παράγεται από ανανεώσιμο ξύλο από σκανδιναβικά δάση.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Στόχος είναι να αναπτυχθεί η πρώτη βιομηχανοποιημένη μπαταρία στον κόσμο με άνοδο που προέρχεται εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκές πρώτες ύλες, μειώνοντας τόσο το αποτύπωμα άνθρακα όσο και το κόστος.

«Η κοινή ανάπτυξη μπαταριών με τη Northvolt σηματοδοτεί ένα βήμα στην προσπάθειά μας να εξυπηρετήσουμε την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά μπαταριών με ανανεώσιμα υλικά ανόδου κατασκευασμένα από ξύλο. Ο σκληρός άνθρακας με βάση τη λιγνίνη της Stora Enso με την εμπορική ονομασία Lignode®, θα εξασφαλίσει τις στρατηγικές προμήθειες της Ευρώπης για πρώτες ύλες ανόδων μπαταριών, εξυπηρετώντας με βιώσιμο τρόπο τις ανάγκες σε μπαταρίες για εφαρμογές όπως η ηλεκτροκίνηση και η αποθήκευση ενέργειας», λέει η Johanna Hagelberg, Executive Vice President for Biomaterials της Stora Enso.

Και οι δύο εταιρείες προσφέρουν βασικά δομικά στοιχεία, ικανότητες και τεχνογνωσία στη συνεργασία για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας μπαταριών. Η Stora Enso θα παρέχει το υλικό Lignode με βάση τη λιγνίνη για την κατασκευή των ανόδων, που προέρχεται από δάση με βιώσιμη διαχείριση, ενώ η Northvolt θα είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό των κελιών, την ανάπτυξη της διαδικασίας παραγωγής και την κλιμάκωση της τεχνολογίας.

«Με αυτή τη συνεργασία, εξερευνούμε μια νέα πηγή βιώσιμων πρώτων υλών και επεκτείνουμε την ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας για την παραγωγή μπαταριών, ενώ παράλληλα αναπτύσσουμε μια μπαταρίες με μικρότερο κόστος. Είναι μια συναρπαστική επίδειξη του πώς η επιδίωξή μας για μια βιώσιμη βιομηχανία μπαταριών πηγαίνει χέρι-χέρι με τη δημιουργία θετικού αντίκτυπου τόσο στην κοινωνία όσο και στο κόστος», λέει η Emma Nehrenheim, Chief Environmental Officer της Northvolt.

Η λιγνίνη είναι ένα πολυμερές φυτικής προέλευσης που βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών ξηρού εδάφους. Τα δέντρα αποτελούνται από 20-30% λιγνίνη, η οποία δρα ως φυσικό και ισχυρό συνδετικό. Είναι μια από τις μεγαλύτερες ανανεώσιμες πηγές άνθρακα οπουδήποτε.

Η πιλοτική μονάδα της Stora Enso για υλικά άνθρακα βιολογικής βάσης, βρίσκεται στο εργοστάσιο Sunila του Ομίλου στη Φινλανδία, όπου η λιγνίνη παράγεται βιομηχανικά από το 2015. Η ετήσια παραγωγική ικανότητα λιγνίνης είναι 50.000 τόνοι, καθιστώντας τη Stora Enso τον μεγαλύτερο παραγωγό λιγνίνης στον κόσμο. Η Stora Enso αξιολογεί επίσης την πρώτη της βιομηχανική παραγωγή του τελικού προϊόντος Lignode στην εγκατάσταση της Sunila μέσω σχετικής μελέτης σκοπιμότητας.

Πηγή: Northvolt.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER