Η έλλειψη υποδομών ανεφοδιασμού εμποδίζει την ευρεία χρήση οχημάτων κυψελών καυσίμου

Η έλλειψη υποδομών ανεφοδιασμού εμποδίζει την ευρεία χρήση οχημάτων κυψελών καυσίμου

Μια πρόσφατη ανάλυση από την εταιρεία έρευνας αγοράς IDTechEx προσδιορίζει τη διαθεσιμότητα – ή την έλλειψη – υποδομών καυσίμου υδρογόνου και ανεφοδιασμού ως την κύρια πρόκληση που εμποδίζει τη μελλοντική ευρεία χρήση οχημάτων κυψελών καυσίμου.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

«Η έλλειψη υποδομής ανεφοδιασμού με υδρογόνο έχει εμποδίσει την ανάπτυξη οχημάτων κυψελών καυσίμου τουλάχιστον κατά την τελευταία δεκαετία», αναφέρει η έκθεση. «Ωστόσο, περιοχές, όπως η Ιαπωνία, η Κορέα, η Γερμανία, η Καλιφόρνια και η Κίνα, υποστηρίζουν πρωτοβουλίες για την κατασκευή υποδομής σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου και μπορούν δυνητικά να αποτελέσουν τα πρώτα σημεία υιοθέτησης της τεχνολογίας των κυψελών υδρογόνου».

Κατά την άποψη των ειδικών στην IDTechEx, παρόλο που τα συστήματα μετάδοσης κίνησης που λειτουργούν με κυψέλες καυσίμου διαθέτουν, επί του παρόντος, το πλεονέκτημα της μεγάλης σχετικά αυτονομίας, η αναμονή για την επίτευξη βιώσιμης εμπορικής ανάπτυξης αυτών των συστημάτων οδηγεί στην ελαχιστοποίηση της σημασίας αυτού του πλεονεκτήματος καθώς, την ίδια στιγμή, υφίσταται επίσης ταχεία βελτίωση των κινητήρων μετάδοσης κίνησης με μπαταρίες.

«Η αγορά για οχήματα κυψελών καυσίμου θα συνεχίσει να συρρικνώνεται όσο μεγαλώνει η αναμονή για υποδομές και οικονομικά αποδοτικό καύσιμο υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Το 2023 είναι πιθανό να είναι μια δύσκολη χρονιά για τα οχήματα κυψελών καυσίμου, με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου παγκοσμίως να οδηγούν σε υψηλές τιμές υδρογόνου», αναφέρει το έγγραφο.

Παρά την κατάσταση αυτή, οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι τα οχήματα με κυψέλες καυσίμου εξακολουθούν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών και ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη για διαρκή έρευνα για τη βελτίωση του σχεδιασμού των συστημάτων κυψελών καυσίμου για εφαρμογές αυτοκινήτων.

«Στην αγορά των φορτηγών, υπάρχουν πολλά μοντέλα κυψελών καυσίμου σε δοκιμή, με μάρκες όπως η Hyundai, η Toyota, η Nikola, η Hyzon και η Daimler να θέλουν να αναπτύξουν την τεχνολογία στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον», επισημαίνει η έκθεση. «Στην αγορά επιβατικών αυτοκινήτων, η Toyota και η Hyundai συνεχίζουν να είναι οι μόνοι κατασκευαστές που προσφέρουν σειρά παραγωγής FCEV, με τα μοντέλα Mirai και Nexo, αντίστοιχα».

Image

Το είδος του υδρογόνου

Εκτός από την έλλειψη υποδομής, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του καυσίμου υδρογόνου που χρησιμοποιείται σήμερα είναι «γκρίζου» τύπου, δεν λειτουργεί υπέρ της τεχνολογίας αυτής. Σύμφωνα με την IDTechEx, το γκρι υδρογόνο προσφέρει, στην καλύτερη περίπτωση, ελάχιστη μείωση των εκπομπών CO2 σε σχέση με τους σύγχρονους κινητήρες εσωτερικής καύσης, καθώς παράγεται από μετατροπή του φυσικού αερίου σε μεθάνιο.

Η ανάλυση αναφέρει επίσης ότι έχουν γίνει αρκετές ανακοινώσεις πρόσφατα για χρηματοδοτήσεις για την παραγωγή μπλε και πράσινου υδρογόνου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Ε.Ε ενέκρινε δημόσια χρηματοδότηση 5,2 δισ. δολαρίων για έργα πράσινου υδρογόνου και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδια για επένδυση 7 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία έως και δέκα περιφερειακών κόμβων υδρογόνου.

«Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο, ούτε η φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή φθηνού πράσινου υδρογόνου ούτε οι τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα που απαιτούνται για το μπλε υδρογόνο έχουν λειτουργήσει σε κλίμακα που μπορεί να αποδώσει υδρογόνο χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα με τιμή αντλίας ανταγωνιστική με αυτή του ντίζελ, της βενζίνη ή της φόρτισης», σημειώνει η μελέτη. «Οι προσπάθειες ανάπτυξης είναι πιθανό να χρειαστούν σημαντικό χρόνο και να απαιτήσουν σημαντικές επενδύσεις».

Πηγή: mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER