Δύο απλά γραφήματα δείχνουν γιατί η πράσινη ενέργεια εξαρτάται αποκλειστικά από την εξόρυξη

Δύο απλά γραφήματα δείχνουν γιατί η πράσινη ενέργεια εξαρτάται αποκλειστικά από την εξόρυξη

Το 2019 το MINING.COM αποκάλεσε την Greta Thunberg και την Alexandria Ocasio-Cortez ως τις «απροσδόκητες ηρωίδες της εξόρυξης», καθώς υποστήριζαν ότι «η εκθετική επέκταση της εξόρυξης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το μικρό ένοχο μυστικό – και το κραυγαλέο τυφλό σημείο – των ευαγγελιστών της Πράσινης Συμφωνίας και των υπέρμαχων των μηδενικών εκπομπών άνθρακα».

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Τρία χρόνια μετά και υπάρχει ακόμη ελάχιστη ή καθόλου αναγνώριση από τους εμπλεκόμενους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής της ανάγκης για ραγδαία επιτάχυνση της εξόρυξης μετάλλων και ορυκτών. Η άγνοια των στελεχών που έχουν εκτελεστικό ρόλο σε θέματα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, όσον αφορά στη σημασία της εξόρυξης, παραμένει εντυπωσιακή και δικαιολογεί το χειροκρότημα για τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτιέρες στο έναρξη της συνόδου κορυφής COP26 το 2021 για τα εξής λόγια: «Είναι καιρός να πούμε αρκετά! Αρκετά με την ακόρεστη επιθυμία να σκάψουμε και να εξορύξουμε όλο και πιο βαθιά. Σκάβουμε τους τάφους μας».

Έκθεση Fitch: Τα μέταλλα και η εξόρυξη αντιμετωπίζουν διαφορετικές επιπτώσεις από την ενεργειακή μετάβαση, Μάιος 2022

Η πρόσφατη έκθεση της Fitch Ratings για την αξιολόγηση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής σε διάφορους τομείς, παρουσίασε δύο γραφήματα που απεικονίζουν με σαφήνεια πόσο κεντρικά είναι τα μέταλλα και η εξόρυξη στον εκμηδενισμό των εκπομπών άνθρακα. Στο πιο πρόσφατο UN Forecast Policy Scenario προβλέπεται σημαντική αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές – που περιλαμβάνουν υδροηλεκτρικές, αιολικές και ηλιακές πηγές ενέργειας – σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας παγκοσμίως έως το 2050, στο 73% του συνόλου σε σύγκριση με 25% το 2020. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα αυξήσουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 85% έως το 2050 από 34% το 2020.

Συνδυάστε αυτό με την ποσότητα μετάλλων που χρειάζονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να κατασκευαστούν και είναι σαφές ότι ακόμη και αν η εγκατάσταση παραγωγικής δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών, ο αντίκτυπος στα μέταλλα και την εξόρυξη θα ήταν τεράστιος.

Έκθεση Fitch: Τα μέταλλα και η εξόρυξη αντιμετωπίζουν διαφορετικές επιπτώσεις από την ενεργειακή μετάβαση, Μάιος 2022

Πηγή: Mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER