Οι ικανότητες, οι αξίες και η ηθική ταυτότητα του ανθρώπου «υπογράφουν» το έργο του

Οι ικανότητες, οι αξίες και η ηθική ταυτότητα του ανθρώπου «υπογράφουν» το έργο του

Για την Ελένη Αντωνιάδου, η ενασχόληση στην οικογενειακή επιχείρηση ήταν σχεδόν αναπόφευκτη, καθώς την κέρδισε η αδιαμφισβήτητη γοητεία και μοναδικότητα του ελληνικού μαρμάρου. Η Ελένη Αντωνιάδου θεωρεί πως στον επαγγελματικό χώρο δε χωρά οποιαδήποτε διάκριση και επισημαίνει ότι σημασία έχουν οι ικανότητες των ανθρώπων, οι ίσες ευκαιρίες εξέλιξης, η ηθική τους ταυτότητα και οι αξίες που θα προασπίζουν πάντα τον άνθρωπο και τα θαυμαστά του έργα.

Ε.: Ο εξορυκτικός κλάδος είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος με προφίλ που ισορροπεί, διαχρονικά -και, ίσως, παράδοξα- μεταξύ της αναγκαιότητάς του ως απαραίτητος αρωγός στις σύγχρονες τεχνολογίες και των παραδοσιακών δομών διοίκησης και λειτουργίας. Πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα;

Ελένη Αντωνιάδου: Η επιλογή μου να δραστηριοποιηθώ στον κλάδο του μαρμάρου έγινε με αφορμή της οικογενειακής επιχείρισης του πατέρα μου αρχικά και στη συνέχεια του αδελφού μου. Φυσικά η απόφαση να συνεχίσω και εγώ την επαγγελματική μου σταδιοδρομία στον κλάδο αυτό ήταν αναπόφευκτη αφού είχα πλέον γνωρίσει τον θαυμαστό κόσμο των φυσικών πετρωμάτων, των μαρμάρων και την μαγική εμπειρία της μεταμόρφωσης της άμορφης πρώτης ύλης του ογκόλιθου σε πληθώρες κατασκευαστικές εφαρμογές και καλλιτεχνήματα.

Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας ως επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών. Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στο εργασιακό περιβάλλον σας;

Ελένη Αντωνιάδου: Το αντικείμενο της εταιρείας μας είναι κυρίως η καθετοποιημένη παραγωγή προϊόντων μαρμάρου και, τα τελευταία χρόνια, η εξόρυξη. Η επαγγελματική μου εμπειρία ως στέλεχος μιας ανερχόμενης επιχείρησης ήταν πολύπλευρη. Είχα την τύχη να μου δοθούν ευκαιρίες να περάσω από όλα τα πόστα μιας επιχείρησης και αυτό ήταν και η μεγαλύτερη πρόκληση για εμένα.

Η γνώση της παραγωγικής διαδικασίας, η παρακολούθηση μεγάλων έργων, η υλοποίηση επενδύσεων, η συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, η μηχανογραφημένη παρακολούθηση όλης της δραστηριότητας της εταιρείας ήταν μέρη μιας συνεχούς πορείας εξέλιξης. Η τεχνολογία και οι αυτοματισμοί στον κλάδο μας είναι αρκετά περιορισμένοι οπότε ο συνδυασμός του ανθρώπινου παράγοντα με τη γοητεία και τη μοναδικότητα που έχει η πρώτη ύλη έκανε την ενασχόληση μου ελκυστική και μοναδική.

Ε.: Τα τελευταία έτη παρατηρείται μια προσπάθεια εξωστρέφειας του τομέα των ΟΠΥ, με στόχο την πιο ουσιώδη επικοινωνία με την κοινωνία, η οποία έχει πλέον μεγαλύτερη επίγνωση στα θέματα που τον αφορούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η στελέχωση του τομέα σε θέσεις ευθύνης αρχίζει, σταδιακά, να παίρνει και γυναικεία χροιά. Πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών σε αυτόν το χώρο;

Ελένη Αντωνιάδου: Στον κλάδο του μαρμάρου, αν και μπορεί να θεωρηθεί αντροκρατούμενος, η γυναικεία παρουσία είναι σημαντική. Ωστόσο η παρουσία της γυναίκας προέρχεται κυρίως από κάποια οικογενειακή ή ιδιοκτησιακή σχέση.

Θα έλεγα ότι η στελέχωση των επιχειρήσεων με γυναίκες σε θέσεις ευθύνης απέχει ακόμα αρκετά. Στο χώρο της εξόρυξης ακόμα περισσότερο. Η αντίληψη ότι το αντικείμενο της εξόρυξης απαιτεί αντρικό σθένος είναι εδραιωμένη στο χώρο και την παρουσία της γυναίκας την συναντάει κανείς μόνο σε διοικητικές θέσεις. Όταν συμβεί όμως κάτι τέτοιο η συμβολή και επιρροή στην εικόνα της επιχείρησης είναι καταλυτική.

Προσωπικά θεωρώ ότι το ερώτημα περί ισότιμων ευκαιριών στον επαγγελματικό χώρο βάσει του φύλου ή οποιασδήποτε άλλης διάκρισης δε θα πρέπει να υφίσταται. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι οι ικανότητες των ανθρώπων, οι ίσες ευκαιρίες εξέλιξης, η ηθική τους ταυτότητα και οι αξίες που θα προασπίζουν πάντα τον άνθρωπο και τα θαυμαστά του έργα. 

Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι οι ικανότητες των ανθρώπων, οι ίσες ευκαιρίες εξέλιξης, η ηθική τους ταυτότητα και οι αξίες που θα προασπίζουν πάντα τον άνθρωπο και τα θαυμαστά του έργα. 

Ε.: Work-Life balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για μία γυναίκα επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών;

Ελένη Αντωνιάδου: Οι πρώτες ύλες που πρέπει να έχει κανείς για την επίτευξη μιας ισοροπημένης σχέσης μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας είναι η αγάπη για το αντικείμενο, η διατήρηση και η προάσπιση της προσωπικότητας του στο χώρο της εργασίας καθώς και η ανάπτυξη και ενίσχυση των διαπροσωπικών σχέσεων είτε με τους συναδέλφους, πελάτες, προισταμένους ή υφισταμένους.

Επίσης ο αμοιβαίος σεβασμός και η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητα να υπάρχουν και αποτελούν καταλυτικό συστατικό για την σχέση αυτή. Από την άλλη πρέπει να διασφαλίζεται ποιοτικός χρόνος στην προσωπική ζωή με τους αγαπημένους ανθρώπους και τον εαυτό μας. Οι δημιουργικές ασχολίες δίνουν μια θετική ενέργεια για να ανταποκριθείς στους πολλαπλούς ρόλους που απαιτεί η κοινωνία από εσένα. 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ελένη Αντωνιάδου αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ το 1995. Κατά τη διετία 1996-1997 ήταν συνεργάτης στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Άγγελου Βακαλόπουλου συμμετέχοντας στο σχεδιασμό κατασκευαστικής μελέτης για την ανάπλαση της Αγοράς Βλάλη στην Θεσσαλονίκη. Από το 1997 έως το 2001 συνεργάστηκε με το αρχιτεκτονικό γραφείο του Νικόλαου Σουλάκη συμμετέχοντας στη μελέτη και επίβλεψη του μουσείου των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας καθώς και σε μελέτες κατοικιών και καταστημάτων. Το 2001 εντάχθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό της Marmor SG Α.Ε. (Stonegroup International) και από το 2012 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER