Μεταλλουργία, αλουμίνα, γερανογέφυρα … γένους θηλυκού

Μεταλλουργία, αλουμίνα, γερανογέφυρα … γένους θηλυκού

Η Βασιλική Ζαμάνη εργάζεται στο Τμήμα Αλουμίνας της MYTILINEOS και επί σειρά ετών υποστηρίζει θέσεις ευθύνης, εξασφαλίζοντας την προβλεπόμενη ροή εργασιών στη βάρδια της, ταυτόχρονα με την ανατροφή και φροντίδα των πέντε παιδιών της. Η είσοδος της στη μεταλλουργική βιομηχανία έγινε για λόγους βιοπορισμού και με επιφυλακτική, από πολλούς, αντιμετώπιση για τις ικανότητες της. Η πορεία της αποδεικνύει πως η εσωτερική δύναμη, η σωστή εκπαίδευση και η αφοσίωση στο αντικείμενο εργασίας είναι στοιχεία που καταξιώνουν τον εργαζόμενο, ανεξαρτήτως φύλου!

Ε.: Ο εξορυκτικός - μεταλλουργικός κλάδος είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος με προφίλ που ισορροπεί, διαχρονικά -και, ίσως, παράδοξα- μεταξύ της αναγκαιότητάς του ως απαραίτητος αρωγός στις σύγχρονες τεχνολογίες και των παραδοσιακών δομών διοίκησης και λειτουργίας. Πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα;

Βασιλική Ζαμάνη: Επέλεξα για λόγους βιοπορισμού να ασκήσω αυτό το επάγγελμα.

Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας ως επαγγελματία στον τομέα της μεταλλουργίας. Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στο εργασιακό περιβάλλον σας;

Βασιλική Ζαμάνη: Στην αρχή πολλοί μου έλεγαν ότι δε θα τα καταφέρω. Αυτό πίστευαν. Ο άνθρωπος δεν γνωρίζει τη δύναμη που έχει μέσα του. Ζήτησα από τον εκπαιδευτή μου να με εκπαιδεύσει και να με κρίνει όπως έναν άνδρα. Του είχα μεγάλη εμπιστοσύνη και μου είχε κι αυτός. Από την πρώτη ημέρα έκανα πρακτική στη γερανογέφυρα. Στο τέλος της εκπαίδευσης μου, ήλθε όλη η ιεραρχία να με δει στην εργασία, όπου είδε -μάλλον με μια δόση έκπληξης- ότι τα κατάφερνα.

Στην αρχή πολλοί μου έλεγαν ότι δε θα τα καταφέρω. Αυτό πίστευαν. Ο άνθρωπος δεν γνωρίζει τη δύναμη που έχει μέσα του. Ζήτησα από τον εκπαιδευτή μου να με εκπαιδεύσει και να με κρίνει όπως έναν άνδρα.

Ε.: Τα τελευταία έτη παρατηρείται μια προσπάθεια εξωστρέφειας του τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών, με στόχο την πιο ουσιώδη επικοινωνία με την κοινωνία, η οποία έχει πλέον μεγαλύτερη επίγνωση στα θέματα που τον αφορούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η στελέχωση του τομέα σε θέσεις ευθύνης αρχίζει, σταδιακά, να παίρνει και γυναικεία χροιά. Πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών σε αυτόν το χώρο;

Βασιλική Ζαμάνη: Όλες οι θέσεις εργασίας που έχω καλύψει έχουν μεγάλη ευθύνη. Ενδεχόμενες αστοχίες, λάθη ή παραλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις για τους εργαζομένους και τις εγκαταστάσεις. Ταυτόχρονα υπάρχει και σωματική καταπόνηση και εργασία σε βάρδιες (πρωί – απόγευμα – νύκτα, οποιαδήποτε ημέρα). 

Ε.: Work-Life balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για μία γυναίκα επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών;

Βασιλική Ζαμάνη: Για να έχει ισορροπία μια γυναίκα ανάμεσα στην επαγγελματική, προσωπική και οικογενειακή ζωή της, χρειάζεται μεγάλη θέληση. Απαιτείται αυστηρή οργάνωση και προγραμματισμός, αγώνας καθημερινός. 

Για να έχει ισορροπία μια γυναίκα ανάμεσα στην επαγγελματική, προσωπική και οικογενειακή ζωή της, χρειάζεται μεγάλη θέληση. Απαιτείται αυστηρή οργάνωση και προγραμματισμός, αγώνας καθημερινός.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Βασιλική Ζαμάνη προσλήφθηκε στη MYTILINEOS το 2004. Προέρχεται από αγροτική οικογένεια του Κάστρου Βοιωτίας. Όταν προσλήφθηκε ήταν απόφοιτος Δημοτικού. Στη συνέχεια, όμως, φοίτησε σε νυχτερινό γυμνάσιο (παράλληλα με την εργασία της στην εταιρεία) από όπου αποφοίτησε με επιτυχία. Τα τελευταία 17 χρόνια εργάζεται στο τμήμα Αλουμίνας. Είναι μητέρα 5 παιδιών.

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER