Το έργο Green Ray στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των απωλειών μεθανίου από κινητήρες LNG

Μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει τον τεχνολογικό όμιλο Wärtsilä εξασφάλισε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη λύσεων που ελαχιστοποιούν την απώλεια μεθανίου από κινητήρες πλοίων, προωθώντας τα περιβαλλοντικά και κλιματικά οφέλη του LNG ως σύγχρονου καυσίμου για τη ναυτιλία.
Πρόκειται για το έργο Green Ray, συντονιστής του οποίου είναι το VTT Technical Research Centre of Finland. Στο έργο συμμετέχουν πολλές εταιρείες από όλη την αξιακή αλυσίδα της ναυτιλίας, όπως το ναυπηγείο Chantiers de l'Atlantique, την πλοιοκτήτρια εταιρεία CMA CGA, το νηογνώμονα DNV GL, το Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, την εταιρεία διαχείρισης πλοίων MSC Cruises, το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Revolve Water και τη Shell.
Το έργο θα αναπτύξει τεχνολογίες για κινητήρες χαμηλής πίεσης διπλού καυσίμου - τόσο για δίχρονους όσο και για τετράχρονους. Αυτές οι λύσεις θα αναπτυχθούν με στόχο ένα υψηλό επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας, συμπεριλαμβανομένων πιλοτικών εγκαταστάσεων σε δύο νεότευκτα και ένα υπάρχον πλοίο. Όλες οι τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου Green Ray θα είναι επίσης πλήρως ικανές να χρησιμοποιούν βιο- ή συνθετικό μεθάνιο αντί για LNG από φυσικό αέριο.
Ο όμιλος Wärtsilä θα αναπτύξει τεχνολογία ειδικά για τετράχρονους κινητήρες, χαμηλής πίεσης, διπλού καυσίμου, η οποία θα επιτρέπει τη μείωση της απώλειας μεθανίου, θα αυξάνει την απόδοση και θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερο λειτουργικό κόστος σε ό,τι αφορά στον κινητήρα. Η τεχνολογία στοχεύει τους μεγαλύτερους τετράχρονους κινητήρες της αγοράς που χρησιμοποιούνται ευρέως από κρουαζιερόπλοια, πορθμεία και δεξαμενόπλοια μεταφοράς αερίου.
Επιπλέον αυτού, ο όμιλος Wärtsilä θα αναπτύξει τεχνολογία για δίχρονους κινητήρες, και ειδικότερα ένα πατενταρισμένο σύστημα έγχυσης LNG, για τη μείωση της απώλειας μεθανίου από δεξαμενόπλοια, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κ.λπ. Και οι δύο τεχνολογίες θα επιδειχθούν στη θάλασσα σε πραγματική εφαρμογή κατά τη διάρκεια του έργου σε συνεργασία με τους λοιπούς εταίρους.
Δειτε ακομη
Η χρήση του LNG ως καυσίμου πλοίων επιταχύνεται χάρη στην καλά ανεπτυγμένη υποδομή εφοδιασμού και αποτελεί μια σαφή μετάβαση σε καθαρότερα καύσιμα, ενώ παράλληλα έχει σημαντικά οφέλη για το κλίμα. Το ζήτημα της απώλειας μεθανίου - ουσιαστικά αχρησιμοποίητο και επομένως άκαυστο καύσιμο που διαφεύγει στην ατμόσφαιρα από τους κινητήρες αλλά και σε όλο το εύρος της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού - θεωρείται ως μία από τις κύριες προκλήσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου.
«Η απώλεια μεθανίου έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στις αποφάσεις των πλοιοκτητών σχετικά με το αν θα χρησιμοποιήσουν καύσιμο LNG», δήλωσε η Kati Lehtoranta, ερευνήτρια στο VTT. «Με αυτές τις πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες στοχεύουμε να μειώσουμε την απώλεια, συμβάλλοντας άμεσα στη μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε ακόμη ευρύτερο τμήμα της ναυτιλιακής αγοράς».
Η Shell έχει αναπτύξει ένα σύστημα καταλύτη μείωσης του μεθανίου που έχει δοκιμαστεί εργαστηριακά και έχει εφαρμοστεί σε πιλοτική εγκατάσταση, όπου αποδείχθηκε ότι ο καταλύτης είναι αποτελεσματικός, όχι μόνο ως προς τη σημαντική μείωση της απώλειας μεθανίου (πάνω από 90%), αλλά και στην αποτελεσματική διαχείριση προσμίξεων που υποβαθμίζουν τον καταλύτη με την πάροδο του χρόνου, μέσω της εφαρμογής ενός προστατευτικού στρώματος.
«Η φιλοδοξία της Shell για το κλίμα, ώστε να γίνει μια ενεργειακή επιχείρηση καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, θα απαιτήσει από εμάς να δοκιμάσουμε μια σειρά τεχνολογιών και μεθόδων που έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν εμάς, τους συνεργάτες μας και τους πελάτες μας να προωθήσουμε την υπάρχουσα αξιακή αλυσίδα του LNG. Εργαζόμαστε συνεχώς για να αναπτύξουμε πιθανές λύσεις για την ελαχιστοποίηση της απώλειας μεθανίου σε ένα τέτοιο σχετικό έργο όπως το Green Ray», εξηγεί ο Alexander Boekhorst, Αντιπρόεδρος Τεχνολογίας και Μετατροπής Αερίου στη Shell.
«Αυτή η έρευνα θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις συνεχείς βελτιώσεις που έγιναν στη μείωση της απώλειας μεθανίου από τους κινητήρες τα τελευταία είκοσι χρόνια», δήλωσε ο Sebastiaan Bleuanus, Γενικός Διευθυντής Συντονισμού & Χρηματοδότησης Έρευνας στην εταιρεία Wärtsilä Marine Power. «Η επίτευξη εμπορικής ετοιμότητας αυτών των λύσεων για νέες κατασκευές και μετασκευές πλοίων, θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του LNG ως καυσίμου για τη ναυτιλία».
Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση περίπου 7 εκατ. ευρώ από το Horizon Europe και θα έχει διάρκεια έως το 2027.
Πηγή: shippax.com