Η Κίνα ανακαλύπτει στη Σελήνη πυρηνικό καύσιμο σύντηξης για απεριόριστη ενέργεια

Η Κίνα ανακαλύπτει στη Σελήνη πυρηνικό καύσιμο σύντηξης για απεριόριστη ενέργεια

Το εύρημα κάνει την Κίνα την τρίτη χώρα στον κόσμο που ανακάλυψε ένα νέο ορυκτό στη Σελήνη και η χώρα υποστηρίζει ότι έχει αναλύσει τα δείγματα εδάφους που έχει συλλέξει για το σπάνιο ισότοπο ήλιο-3.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η Κίνα ανακάλυψε έναν κρύσταλλο από ένα έως τώρα άγνωστο ορυκτό επιβεβαιώνοντας ότι η επιφάνεια της Σελήνης περιέχει ένα βασικό συστατικό για την πυρηνική σύντηξη, μια πιθανή μορφή ουσιαστικά απεριόριστης παραγωγής ισχύος που αξιοποιεί τις ίδιες δυνάμεις που τροφοδοτούν τον Ήλιο.

Ο κρύσταλλος υπήρχε σε δείγματα πετρωμάτων βάρους περίπου τεσσάρων κιλών τα οποία συλλέχθηκαν από την αποστολή Chang'e-5 της Κίνας, η οποία προσγειώθηκε στη Σελήνη το 2020. Τα δείγματα - που είναι τα πρώτα σεληνιακά πετρώματα που επιστράφηκαν στη Γη από το 1976 - υποβλήθηκαν σε προσεκτικό έλεγχο και ανάλυση και οι επιστήμονες στο Beijing Research Institute of Uranium Geology, εντόπισαν ένα μονοκρυσταλλικό σωματίδιο, με διάμετρο μικρότερη από εκείνη μιας ανθρώπινης τρίχας.

Ο κρύσταλλος προέρχεται από το νέο ορυκτό Changesite-(Y) που πήρε το όνομά του από την κινεζική θεά της Σελήνης, Chang'e, που ενέπνευσε επίσης τη σειρά διαστημικών αποστολών της Κίνας στη Σελήνη. Το Changesite-(Y) επιβεβαιώθηκε ως νέο ορυκτό στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 από την Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification (CNMNC) της International Mineralogical Association (IMA), σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times.

Το Changesite-(Y) είναι το έκτο νέο ορυκτό που εντοπίστηκε σε σεληνιακά δείγματα και το πρώτο που ανακαλύφθηκε από την Κίνα. Πριν από την Κίνα, μόνο οι ΗΠΑ και η Ρωσία μπορούσαν να ισχυριστούν ότι ανακάλυψαν ένα νέο σεληνιακό ορυκτό. Ο κρύσταλλος είναι ένας διαφανής κρύσταλλος που σχηματίστηκε σε μια περιοχή της βόρειας φωτεινής σεληνιακής πλευράς που ήταν ηφαιστειακά ενεργή πριν από περίπου 1,2 δισεκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, τα νέα σεληνιακά δείγματα περιέχουν επίσης ήλιο-3, ένα ισότοπο του ηλίου που έχει προσελκύσει εδώ και καιρό το επιστημονικό ενδιαφέρον, κυρίως λόγω των δυνατοτήτων του ως πηγή καυσίμου πυρηνικής σύντηξης. Αυτή η θεωρητική μορφή παραγωγής ισχύος, στοχεύει να αξιοποιήσει την ενέργεια που απελευθερώνεται από άτομα που συγχωνεύονται κάτω από τεράστιες πιέσεις, όπως αυτές στο εσωτερικό των άστρων. Το αστρικό φως είναι ένα προϊόν πυρηνικής σύντηξης, αλλά οι σχετικοί αντιδραστήρες σύντηξης θα χρειαστούν ακόμα δεκαετίες για να αναπτυχθούν ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η κατασκευή τους είναι εφικτή.

Τούτου λεχθέντος, εάν αυτοί οι αντιδραστήρες γίνουν πραγματικότητα, το ήλιο-3 θα ήταν δυνητικά ένα πολύ καλό υποψήφιο καύσιμο επειδή παράγει λιγότερα ραδιενεργά υποπροϊόντα και πυρηνικά απόβλητα σε σύγκριση με άλλα άτομα. Ενώ το ήλιο-3 είναι απίστευτα σπάνιο στη Γη, υπάρχει άφθονο στη Σελήνη, μια διαφορά που έχει ενισχύσει τις πιθανότητες εξόρυξης του υλικού στη σεληνιακή επιφάνεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα έχει περιληφθεί μαζί με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στην ομάδα κρατών που εκφράζουν ενδιαφέρον για εξόρυξη πόρων από τη Σελήνη στο μέλλον.

Πηγή: Vice.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER