Η Αφρική εκπονεί σχέδιο για την ανάπτυξη της επιστημονικής της βάσης

Η Αφρική εκπονεί σχέδιο για την ανάπτυξη της επιστημονικής της βάσης

Το τελευταίο πρόγραμμα για την Αφρική που στοχεύει στην ενίσχυση της επιστημονικής βάσης της ηπείρου μέσω παροχής χρηματοδότησης σε ερευνητές πρώιμου σταδίου, τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Τον Ιούνιο του 2022, 44 ερευνητές, με ελάχιστη ή μικρή εμπειρία, σε 38 αφρικανικές χώρες, έλαβαν ενισχύσεις πενταετούς διάρκειας έως και 500.000€ ο καθένας για να ξεκινήσουν τις ανεξάρτητες ερευνητικές τους ομάδες με σκοπό την ανάπτυξη καινοτομιών σε θέματα αιχμής. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 20 εκ. Ευρώ. Το πρόγραμμα African Research Initiative for Scientific Excellence (Arise) χρηματοδοτείται από την Ε.Ε και υλοποιείται από την Αφρικανική Ακαδημία Επιστημών (AAS) με την υποστήριξη της Αφρικανικής Ένωσης.

«Το πιλοτικό πρόγραμμα Arise επικεντρώνεται στην έναρξη μιας φιλόδοξης προσπάθειας για την ενίσχυση της επιστημονικής βάσης της Αφρικής μέσω ενός νέου εργαλείου για την υποστήριξη της επιστημονικής αριστείας», λέει ο διευθυντής προγράμματος του Arise, Obed Ogega. «Αυτή είναι μια κρίσιμη προσπάθεια για μια πιο ελκυστική και χωρίς αποκλεισμούς στην Αφρικανική ήπειρο με ικανούς ερευνητές, συμπεριλαμβανομένων αυτών της διασποράς που επιστρέφουν».

«Δημιουργώντας ανοιχτό και άμεσο ανταγωνισμό για χρηματοδότηση μεταξύ των καλύτερων αφρικανών ερευνητών, γυναικών και ανδρών, το πιλοτικό πρόγραμμα Arise θα ενισχύσει θετικά το πλαίσιο για την έρευνα στην Αφρική», λέει. Κατά μέσο όρο, η Αφρική επενδύει μόλις το 0,45% του ΑΕΠ της για έρευνα και ανάπτυξη, το οποίο είναι σημαντικά μικρότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 1,7% και το στόχο της Αφρικανικής Ένωσης για 1%. Η Αφρική έχει λιγότερους από 100 ερευνητές ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

«Αυτό είναι πάνω από 10 φορές λιγότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 1.100 ερευνητών ανά εκατομμύριο πληθυσμού και διαιωνίζει τα σημαντικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν πολλοί ικανοί Αφρικανοί ερευνητές να προχωρήσουν στο έργο τους, να ενσωματωθούν στις παγκόσμιες ερευνητικές κοινότητες και να προσφέρουν ουσιώδη αποτελέσματα για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο στην αφρικανική ήπειρο», λέει ο Ogega.

Η Jutta Urpilainen, η ευρωπαία επίτροπος για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις, περιέγραψε το πρόγραμμα Arise ως ένα σημαντικό βήμα για την ακαδημαϊκή και επιστημονική συνεργασία Ε.Ε - Αφρικής. «Το πιλοτικό πρόγραμμα Arise είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για ταλαντούχους επιστήμονες στα πρώτα στάδια της καριέρας τους, με στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής βάσης και της καινοτομίας της Αφρικής», είπε ο Urpilainen σε δήλωσή της.

Η στρατηγική προστιθέμενη αξία του προγράμματος έγκειται στη δημιουργία ενός ανοιχτού και άμεσου ανταγωνισμού σε ηπειρωτικό επίπεδο μεταξύ των καλύτερων νέων αφρικανών ερευνητών, ο οποίος είναι καθοριστικός για την ενίσχυση της επιστημονικής βάσης της ηπείρου, τη βελτίωση της ποιότητας της επιστημονικής παραγωγής και την τόνωση της επόμενης γενιάς επιστημόνων, λέει ο Ogega.

«Χρησιμοποιώντας την επιχορήγηση Arise θα αποκτήσουμε επιστημονικό εξοπλισμό που βρίσκεται σε έλλειψη», λέει ο Gift Mehlana, ο οποίος είναι επίσης γραμματέας του African Crystallographic Association και ηγείται της πρώτης ερευνητικής ομάδας που συγκροτήθηκε στο τμήμα χημικών επιστημών στο Midlands State University στη Ζιμπάμπουε. Ο Mehlana έχει ήδη υπάρχουσα εργαστηριακή υποδομή που μπορεί να υποστηρίξει την έρευνά του για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε μεθανόλη.

Με τη χρηματοδότηση ερευνητών με ελάχιστη ή μεσαία εμπειρία, το πρόγραμμα Arise συμβάλλει στη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας επιστημόνων στην Αφρική, λέει ο Ogega. Αυτό με τη σειρά του θα παράσχει τα επιστημονικά δεδομένα και λύσεις στις αναπτυξιακές ανάγκες και προτεραιότητες της Αφρικής, όπως προβλέπονται στο σχέδιο ανάπτυξης της Agenda 2063 της Αφρικής, πρόσθεσε ο Ogega.

Πηγή: ChemistryWorld.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER