Ερευνητές ανέπτυξαν υλικό τύπου Play-Doh που άγει τον ηλεκτρισμό όπως τα μέταλλα

Ερευνητές ανέπτυξαν υλικό τύπου Play-Doh που άγει τον ηλεκτρισμό όπως τα μέταλλα

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο ανακάλυψαν έναν τρόπο να δημιουργήσουν ένα υλικό που μπορεί να κατασκευαστεί σαν πλαστικό, αλλά να άγει τον ηλεκτρισμό όπως ένα μέταλλο. Σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό Nature, οι επιστήμονες εξηγούν ότι παρόλο που τα μόρια του υλικού είναι ανακατεμένα και διαταραγμένα, μπορεί να άγει τον ηλεκτρισμό εξαιρετικά καλά. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με όλους τους γνωστούς κανόνες σχετικά με την αγωγιμότητα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

«Καταρχάς, η έρευνα αυτή ανοίγει το σχεδιασμό μιας εντελώς νέας κατηγορίας υλικών που άγουν ηλεκτρισμό, είναι εύκολο να διαμορφωθούν και είναι πολύ ανθεκτικά σε διάφορες συνθήκες», δήλωσε ο John Anderson, συγγραφέας της μελέτης.

Ο Anderson εξήγησε ότι η παλαιότερη και μεγαλύτερη ομάδα αγωγών είναι τα μέταλλα: ο χαλκός, ο χρυσός, το αλουμίνιο, κ.λπ. Στη συνέχεια, πριν από περίπου 50 χρόνια, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δημιουργήσουν αγωγούς κατασκευασμένους από οργανικά υλικά χρησιμοποιώντας μια χημική επεξεργασία γνωστή ως «doping», μέσω της οποίας διαφορετικά άτομα ή ηλεκτρόνια τοποθετούνται μέσα στο υλικό.

Η χρήση αυτής της τεχνικής έχει αποδειχθεί πλεονεκτική επειδή τα υλικά γίνονται εύκαμπτα και ευκολότερα στην επεξεργασία από τα παραδοσιακά μέταλλα. Το ζήτημα που αντιμετωπίζουν, ωστόσο, είναι ότι δεν είναι πολύ σταθερά, μπορεί να χάσουν την αγωγιμότητά τους εάν εκτεθούν σε υγρασία ή αν η θερμοκρασία γίνει πολύ υψηλή.

Άτομα νικελίου

Όσον αφορά τα βασικά χαρακτηριστικά τους, τόσο οι οργανικοί όσο και οι παραδοσιακοί μεταλλικοί αγωγοί έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: αποτελούνται από ευθείες, πολύ κοντά τοποθετημένες σειρές ατόμων ή μορίων. Αυτό σημαίνει ότι τα ηλεκτρόνια μπορούν εύκολα να ρέουν μέσα από τα υλικά, όπως τα αυτοκίνητα σε έναν αυτοκινητόδρομο.

Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι ένα υλικό έπρεπε να έχει αυτές τις ευθείες, τακτικές σειρές για να μεταφέρει αποτελεσματικά την ηλεκτρική ενέργεια. Αλλά πρόσφατα, ο Jiaze Xie, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχε στη μελέτη, άρχισε να πειραματίζεται με άτομα νικελίου, τα οποία τοποθέτησε/παρέμβαλλε σε μια σειρά από άτομα άνθρακα και θείου και άρχισε να κάνει δοκιμές. Προς έκπληξή του, το υλικό μπορούσε να άγει εύκολα και ικανοποιητικά τον ηλεκτρισμό. Επιπλέον, ήταν πολύ σταθερό.

«Το θερμάναμε, το ψύξαμε, το εκθέσαμε στον αέρα και την υγρασία, ρίξαμε ακόμη και διαλύματα οξέων και βάσεων πάνω του και δεν έπαθε κάτι», είπε ο Xie. «Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο για μια συσκευή που πρέπει να λειτουργεί στον πραγματικό κόσμο». Αλλά για τον Xie και τους συναδέλφους του, το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι η μοριακή δομή του υλικού ήταν διαταραγμένη. «Σύμφωνα με τους γνωστούς κανόνες, το υλικό δεν θα μπορούσε να είναι μέταλλο», είπε ο Άντερσον. «Δεν υπάρχει όμως και μια θεωρία για να εξηγήσει τη συμπεριφορά του».

Ο Xie, ο Anderson και η υπόλοιπη ερευνητική ομάδα συνεργάστηκαν με άλλους επιστήμονες για να προσπαθήσουν να καταλάβουν πώς το υλικό μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρισμό. Μετά από δοκιμές, προσομοιώσεις και μελέτη σε θεωρητικό επίπεδο, κατέληξαν στο ότι το υλικό σχηματίζει στρώματα. Για να αποδώσουν καλύτερα τη θεωρία τους το παρομοίωσαν σαν «στρώσεις από λαζάνια». Ακόμα κι αν τα φύλλα στρέφονται ελαφρά προς τα πλάγια χωρίς να σχηματίζουν πλέον μια τακτοποιημένη στοίβα λαζάνια, τα ηλεκτρόνια μπορούν να κινηθούν οριζόντια ή κάθετα - εφόσον τα κομμάτια ακουμπάνε το ένα το άλλο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό.

«Είναι σχεδόν σαν ένα αγώγιμο Play-Doh - μπορείτε να το πιέσετε σε οποιοδήποτε σχήμα και να μεταφέρει ηλεκτρισμό», είπε ο Anderson. Οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι επειδή η ανακάλυψη προτείνει μια θεμελιωδώς νέα αρχή σχεδιασμού για τις ηλεκτρονικές συσκευές. Για παράδειγμα, τα μέταλλα πρέπει συνήθως να θερμανθούν για να αποκτήσουν το σωστό σχήμα για ένα τσιπ, γεγονός που δημιουργεί περιορισμούς καθώς άλλα εξαρτήματα της ηλεκτρονικής συσκευής πρέπει να είναι σε θέση να αντέχουν τη θερμότητα που απαιτείται για την επεξεργασία αυτών των υλικών. Το νέο υλικό δεν έχει τέτοιο περιορισμό γιατί μπορεί να κατασκευαστεί σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER