Επιστήμονες αποκρυπτογραφούν και καταγράφουν τις διαφορετικές προελεύσεις των ορυκτών της Γης

Επιστήμονες αποκρυπτογραφούν και καταγράφουν τις διαφορετικές προελεύσεις των ορυκτών της Γης

Μια 15ετής μελέτη του Carnegie Institution for Science περιγράφει λεπτομερώς την προέλευση και την ποικιλομορφία κάθε γνωστού ορυκτού στη Γη, ένα έργο ορόσημο που θα βοηθήσει στην αναμόρφωση της ιστορίας της ζωής στη Γη, θα καθοδηγήσει την αναζήτηση για νέα ορυκτά και κοιτάσματα μεταλλεύματος, θα βοηθήσει στην πρόβλεψη πιθανών χαρακτηριστικών των μελλοντικών μορφών ζωής και θα βοηθήσει στην αναζήτηση κατοικήσιμων πλανητών και εξωγήινης ζωής.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Σε δύο εργασίες που δημοσιεύθηκαν από το American Mineralogist και χρηματοδοτούνται εν μέρει από τη NASA, οι επιστήμονες του Carnegie, Robert Hazen και Shaunna Morrison, περιγράφουν λεπτομερώς μια νέα προσέγγιση για την ομαδοποίηση συγγενών ειδών ορυκτών ή τον διαχωρισμό σε νέα είδη με βάση το πότε και πώς προήλθαν.

Όταν συνυπολογιστούν οι συνθήκες γένεσης των ορυκτών, ο αριθμός των "ειδών ορυκτών" - ένας νέος όρος - είναι συνολικά πάνω από 10.500, αριθμός περίπου 75% μεγαλύτερος από τα περίπου 6.000 ορυκτά είδη που αναγνωρίζονται από τη Διεθνή Ορυκτολογική Ένωση (IMA) με βάση παράγοντες όπως η κρυσταλλική δομή και η χημική σύνθεση μόνο.

«Αυτή η εργασία αλλάζει θεμελιωδώς την άποψή μας για την ποικιλομορφία των ορυκτών στον πλανήτη», λέει ο Δρ. Hazen, Επιστήμονας στο Εργαστήριο Γης και Πλανητών στο Carnegie Institution of Science στην Ουάσιγκτον.

Το 80% των ορυκτών της Γης προήλθε από την αλληλεπίδραση με το νερό

«Για παράδειγμα, περισσότερο από το 80% των ορυκτών της Γης προήλθε από την αλληλεπίδραση με το νερό, το οποίο είναι, επομένως, θεμελιωδώς σημαντικό για την ποικιλομορφία των ορυκτών στον πλανήτη. Κατ' επέκταση, αυτό εξηγεί έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Σελήνη και ο Ερμής, ακόμα και ο Άρης, έχουν πολύ λιγότερα είδη ορυκτών από ότι η Γη».

«Το έργο μας λέει επίσης κάτι πολύ βαθύ για τον ρόλο της βιολογίας», προσθέτει. «Το ένα τρίτο των ορυκτών της Γης δεν θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί χωρίς βιολογία – κοχύλια, οστά και δόντια ή μικρόβια, για παράδειγμα, ή τον ζωτικό έμμεσο ρόλο της βιολογίας, όπως για παράδειγμα η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας πλούσιας σε οξυγόνο που είχε ως αποτέλεσμα 2.000 ορυκτά που δεν θα είχαν σχηματιστεί υπό άλλες συνθήκες».

«Κάθε δείγμα ορυκτού έχει μια ιστορία. Το καθένα λέει μια ιστορία. Κάθε ένα είναι μια χρονοκάψουλα που αποκαλύπτει το παρελθόν της Γης με τρόπο που τίποτα άλλο δεν μπορεί να το κάνει».

Το 40% των ορυκτών ειδών της Γης σχηματίστηκε με περισσότερους από έναν τρόπους

Σύμφωνα με τη μελέτη, η φύση δημιούργησε το 40% των ορυκτών ειδών της Γης με περισσότερους από έναν τρόπους —για παράδειγμα, τόσο αβιοτικά όσο και με τη συμβολή της βιολογίας — και σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποίησε περισσότερες από 15 διαφορετικές συνταγές για την παραγωγή της ίδιας κρυσταλλικής δομής και χημικής σύνθεσης.

Από τα 5.659 αναγνωρισμένα είδη ορυκτών που ερευνήθηκαν από τον Hazen και τους συνεργάτες του, τα εννέα δημιουργήθηκαν μέσω 15 ή περισσότερων διαφορετικών φυσικών, χημικών και/ή βιολογικών διεργασιών - από σχεδόν στιγμιαίο σχηματισμό μέσω πτώσης κεραυνών ή μετεωριτών, έως αλλαγές που προκαλούνται από αλληλεπιδράσεις νερού και πετρωμάτων ή μετασχηματισμούς σε υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες, διεργασίες που απαιτούν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια για το σχηματισμό των εν λόγω ορυκτών.

Και, σαν να δείχνει ότι έχει αίσθηση του χιούμορ, η Φύση χρησιμοποίησε 21 διαφορετικούς τρόπους τα τελευταία 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια για να δημιουργήσει πυρίτη (γνωστός και ως Fool's Gold) - τον πρωταθλητή του ορυκτού κόσμου με ποικίλες προελεύσεις. Ο πυρίτης σχηματίζεται σε υψηλή και χαμηλή θερμοκρασία, με και χωρίς νερό, με τη βοήθεια μικροβίων και μέσα σε αντίξοα περιβάλλοντα όπου η ζωή δεν παίζει κανέναν ρόλο.

Αποτελούμενος από ένα μέρος σιδήρου προς δύο μέρη θείου (FeS2), ο πυρίτης προέρχεται από μετεωρίτες, ηφαίστεια, υδροθερμικά κοιτάσματα, από την εφαρμογή πίεσης μεταξύ στρωμάτων πετρωμάτων, λόγω διάβρωσης κοντά στην επιφάνεια του πετρώματος, μικροβιακά κατακρημνισμένα ιζήματα, διάφορες διεργασίες που σχετίζονται με την εξόρυξη, φωτιές ανθρακωρυχείων και πολλές άλλες διεργασίες.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι Hazen και Morrison δημιούργησαν μια βάση δεδομένων για κάθε γνωστή διαδικασία σχηματισμού κάθε γνωστού ορυκτού. Βασιζόμενοι σε μεγάλες βάσεις δεδομένων ανοικτής πρόσβασης για τα ορυκτά (mindat.org και rruff.ima/info), που ενισχύθηκαν από χιλιάδες πρωτογενή ερευνητικά άρθρα σχετικά με τη γεωλογία των ορυκτών σε όλο τον κόσμο, εντόπισαν 10.556 διαφορετικούς συνδυασμούς ορυκτών και τρόπους σχηματισμού, οι οποίες αναφέρονται λεπτομερώς στην ερευνητική εργασία "On the paragenetic modes of minerals: A mineral evolution perspective."

Συνολικά, τα ορυκτά έχουν δημιουργηθεί με έναν ή περισσότερους από 57 διαφορετικούς τρόπους, σύμφωνα με αυτή την εργασία και μια άλλη σχετική εργασία που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα από το ίδιο περιοδικό, "Lumping and splitting: toward a classification of mineral natural kinds», την οποία συνυπογράφουν οι Δρ. Hazen και Morrison σε συνεργασία με τους ορυκτολόγους Sergey Krivovichev της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και τον Robert Downs του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Ο στόχος των προσπαθειών τους: Να κατανοήσουν πώς η ποικιλομορφία και η κατανομή των ορυκτών έχουν αλλάξει μέσα στο βάθος του χρόνου και να προτείνουν ένα σύστημα ταξινόμησης ορυκτών που αντανακλά την προέλευση των ορυκτών στο πλαίσιο των εξελισσόμενων πλανητών που είναι παρόμοιοι με τη Γη.

Διάκριση ορυκτών με βάση τον τρόπο και το χρόνο που εμφανίστηκε κάθε είδος κατά τη διάρκεια των 4,5 δισεκατομμυρίων ετών γεωλογικής ιστορίας

Σε προηγούμενες μελέτες για περισσότερο από έναν αιώνα, χιλιάδες ορυκτολόγοι σε όλο τον κόσμο έχουν τεκμηριώσει προσεκτικά σχεδόν 6.000 διαφορετικά «ορυκτά είδη» με βάση τους μοναδικούς συνδυασμούς χημικής σύνθεσης και κρυσταλλικής δομής τους . Ο Δρ Hazen και οι συνεργάτες του ακολούθησαν μια διαφορετική προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στο πώς και πότε εμφανίστηκε κάθε είδος ορυκτού σε περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια γεωλογικής ιστορίας.

«Κανείς δεν είχε αναλάβει αυτό το τεράστιο έργο πριν», λέει ο Δρ Hazen, που τιμήθηκε με το μετάλλιο της IMA για το 2021 για τα εξαιρετικά του επιτεύγματα στη χημεία ορυκτών κρυστάλλων, ιδιαίτερα στον τομέα της εξέλιξης των ορυκτών.

«Σε αυτές τις δίδυμες επιστημονικές δημοσιεύσεις, καταβάλλουμε τις καλύτερες προσπάθειές μας για να θέσουμε τις βάσεις για μια νέα προσέγγιση για την αναγνώριση διαφορετικών ειδών ορυκτών. Χαιρετίζουμε τις ιδέες, τις προσθήκες και τις μελλοντικές εκδόσεις της ορυκτολογικής κοινότητας».

Οι νέες γνώσεις και τα συμπεράσματα των δημοσιεύσεων περιλαμβάνουν:

 • Το νερό έχει διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην ποικιλομορφία των γήινων ορυκτών, συμμετέχοντας στο σχηματισμό άνω του 80% των ορυκτών ειδών.
 • Η βιολογία έπαιξε άμεσο ή έμμεσο ρόλο στο σχηματισμό σχεδόν των μισών γνωστών ορυκτών ειδών, ενώ το ένα τρίτο των γνωστών ορυκτών -περισσότερα από 1.900 είδη- σχηματίστηκαν αποκλειστικά ως συνέπεια βιολογικών δραστηριοτήτων.
 • Τα σπάνια στοιχεία διαδραματίζουν δυσανάλογα σημαντικό ρόλο στην ποικιλομορφία των γήινων ορυκτών. Μόλις 41 στοιχεία - συνολικά αποτελούν λιγότερα από 5 μέρη ανά εκατομμύριο του φλοιού της Γης - είναι απαραίτητα συστατικά σε περίπου 2.400 (πάνω από το 42%) των ορυκτών της Γης. Τα 41 στοιχεία περιλαμβάνουν τα αρσενικό, κάδμιο, χρυσό, υδράργυρο, ασήμι, τιτάνιο, κασσίτερο, ουράνιο και βολφράμιο.
 • Μεγάλο μέρος της ορυκτής ποικιλομορφίας της Γης δημιουργήθηκε μέσα στα πρώτα 250 εκατομμύρια χρόνια ιστορίας του πλανήτη.
 • Περίπου 296 γνωστά ορυκτά πιστεύεται ότι χρονολογούνται πριν από την ίδια τη Γη, από τα οποία τα 97 είναι γνωστό ότι προέρχονται αποκλειστικά από μετεωρίτες (με την ηλικία ορισμένων μεμονωμένων κόκκων ορυκτών να υπολογίζεται στα 7 δισεκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν από το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος)
 • Τα παλαιότερα γνωστά ορυκτά είναι μικροσκοπικοί, ανθεκτικοί κρύσταλλοι ζιργκόν, ηλικίας σχεδόν 4,4 δισεκατομμυρίων ετών
 • Περισσότερα από 600 ορυκτά έχουν προέλθει από ανθρώπινες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 500 ορυκτών που προκαλούνται από την εξόρυξη, ενώ 234 από αυτά σχηματίζονται από διαρκείς φωτιές σε ανθρακωρυχεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, 3.349 (59%) από τα εγκεκριμένα από την IMA είδη ορυκτών, είναι γνωστό ότι προέρχονται από μία μόνο διαδικασία, 1.372 είδη (24%) από δύο διεργασίες, 458 (8%) από τρεις διεργασίες, και τα υπόλοιπα, 480 (8%), από τέσσερις ή περισσότερες διεργασίες.

Τα διαμάντια, για παράδειγμα, που αποτελούνται από άνθρακα, έχουν σχηματιστεί με έναν από τουλάχιστον εννέα τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της συμπύκνωσης στις ατμόσφαιρες ψύξης των παλαιών αστεριών, κατά τη διάρκεια μιας πρόσκρουσης μετεωρίτη και υπό υψηλές θερμοκρασίες και υπερυψηλή πίεση βαθιά μέσα στη Γη.

Αυτές οι διεργασίες οδήγησαν σε ξεχωριστές παραλλαγές διαμαντιών - π.χ. αστρικό, κρούσης, μανδύα και υπερ-υψηλής πίεσης - τις οποίες οι συγγραφείς χαρακτηρίζουν ως διαφορετικά «φυσικά είδη».

Οι συγγραφείς προτείνουν, συμπληρωματικά με τον κατάλογο ορυκτών που έχει εγκριθεί από το IMA, να δημιουργηθούν νέες κατηγοριοποιήσεις και ομαδοποιήσεις με βάση τη γένεση ενός ορυκτού.

Για παράδειγμα, η επιστήμη μπορεί να ομαδοποιήσει 400 ορυκτά που σχηματίζονται από συμπύκνωση (όπου μια ουσία μεταβαίνει απευθείας από αέριο σε στερεό χωρίς να περάσει από υγρή κατάσταση) σε ηφαιστειακές ατμίδες, ουσιαστικά ανοίγματα στην επιφάνεια της Γης που εκπέμπουν ατμό και ηφαιστειακά αέρια.

Οι δημοσιεύσεις περιγράφουν λεπτομερώς άλλες εκτιμήσεις για την ομαδοποίηση και την ταξινόμηση των ορυκτών, όπως η χρονολογική περίοδος στην οποία σχηματίστηκαν. Για παράδειγμα, η απότομη αύξηση του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα της Γης πριν από περίπου 2,3 δισεκατομμύρια χρόνια, οδήγησε στη δημιουργία νέων ορυκτών σε στρώματα του γήινου φλοιού κοντά στην επιφάνεια.

Και πριν από περίπου 4,45 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν πρωτοεμφανίστηκε το νερό, οι πρώτες αλληλεπιδράσεις νερού-πετρωμάτων μπορεί να παρήγαγαν έως και 350 ορυκτά σε θαλάσσια και χερσαία περιβάλλοντα κοντά στην επιφάνεια της Γης.

Φαίνεται επίσης ότι εκατοντάδες διαφορετικά ορυκτά μπορεί να είχαν σχηματιστεί στη Γη πριν από τη γιγαντιαία πρόσκρουση, μέσω της οποίας εξατμίστηκε μεγάλο μέρος του φλοιού και του μανδύα του πλανήτη μας και οδήγησε στο σχηματισμό της Σελήνης πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Αν ναι, αυτά τα ορυκτά εξαφανίστηκαν, μόνο για να αναμορφωθούν καθώς η Γη ψύχθηκε και στερεοποιήθηκε.

«Η έντονη αντίθεση μεταξύ της μεγάλης ποικιλομορφίας ορυκτών της Γης και της σχετικής ορυκτολογικής φειδωλότητας της Σελήνης και του Ερμή, καθώς και η μέτρια ποικιλομορφία που βλέπουμε στον Άρη, πηγάζει από τις διαφορετικές επιρροές του νερού», λένε οι συγγραφείς.

Εκτός από τυχαίες δημιουργίες ορυκτών σε φωτιές που σχετίζονται με την εξόρυξη, η ανθρωπότητα έχει κατασκευάσει αμέτρητες χιλιάδες ενώσεις που μοιάζουν με ορυκτά που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για αναγνώριση από το IMA, όπως δομικά υλικά, ημιαγωγοί, κρύσταλλοι λέιζερ, ειδικά κράματα, συνθετικοί πολύτιμοι λίθοι, πλαστικά και άλλα. Όλα, ωστόσο, «είναι πιθανό να επιμείνουν για εκατομμύρια χρόνια στο γεωλογικό αρχείο, παρέχοντας έτσι έναν σαφή ιζηματογενή ορίζοντα που σηματοδοτεί τη λεγόμενη «Ανθρωπόκαινο Εποχή».

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν 77 «βιοορυκτά», σύμφωνα με τη δημοσίευση, που σχηματίζονται από μια ποικιλία μεταβολικών διεργασιών. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει κοράλλια και κοχύλια, αλλά και ενώσεις στα οστά, τα δόντια και τις πέτρες στα νεφρά.

Άλλα 72 ορυκτά προέρχονται άμεσα ή έμμεσα από τα περιττώματα και τα ούρα πουλιών και νυχτερίδων. Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει το σπάνιο ορυκτό spheniscidite, το οποίο σχηματίζεται όταν τα ούρα των πιγκουίνων (τάξη Sphenisciformes, εξ ου και το ορυκτό όνομα) αντιδρούν με ορυκτά αργίλου κάτω από ένα μία αποικία στο Elephant Island στη Βρετανική Ανταρκτική Επικράτεια.  

Εξέλιξη των ορυκτών και η προέλευση της ζωής

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι ο σχηματισμός των ωκεανών, η εκτεταμένη ανάπτυξη του ηπειρωτικού φλοιού και ίσως ακόμη και η έναρξη κάποιας πρώιμης μορφής καταβύθισης (η διαδικασία που οδηγεί την τεκτονική των πλακών σήμερα) στον πρώιμο Καταρχαιοζωικό αιώνα (4 έως 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν), σημαίνει ότι πολλές σημαντικές διεργασίες σχηματισμού ορυκτών —και έως και 3.534 ορυκτά είδη— εμφανίστηκαν στα πρώτα 250 εκατομμύρια χρόνια ύπαρξης της Γης.

«Αν ναι, τότε τα περισσότερα από τα γεωχημικά και ορυκτολογικά περιβάλλοντα που επικαλούνται τα μοντέλα προέλευσης της ζωής, θα ήταν παρόντα πριν από 4,3 δισεκατομμύρια χρόνια», λένε.

Εάν η ζωή είναι «μια κοσμική επιταγή που αναδύεται σε οποιονδήποτε κόσμο πλούσιο σε ορυκτά και νερό», λένε οι συγγραφείς, «τότε αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η ζωή στη Γη εμφανίστηκε γρήγορα, σε συνδυασμό με ένα ζωντανή ορυκτολογική ποικιλομορφία, στα πρώτα στάδια της πλανητικής εξέλιξης».

Εξωγήινη ορυκτολογία

Η εργασία υποδεικνύει επίσης ερευνητικές οδούς για μελλοντικούς ερευνητές.

«Τι περιβάλλοντα σχηματισμού ορυκτών υπάρχουν στη Σελήνη, τον Άρη και άλλους γήινους κόσμους; Η απαρίθμηση των τρόπων παραγένεσης και η τοποθέτηση κάθε ορυκτού είδους σε μία ή περισσότερες από αυτές τις κατηγορίες, προσφέρει μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε την εξωγήινη ορυκτολογία με μια νέα προοπτική. Εάν ο Άρης είχε (ή έχει ακόμα) έναν υδρολογικό κύκλο, ποιες ορυκτολογικές εκδηλώσεις θα μπορούσαμε να περιμένουμε; Για παράδειγμα, υπάρχουν υδροθερμικά θειούχα κοιτάσματα στον Άρη και, αν ναι, κινητοποιήθηκαν κάποια μέταλλα λόγω της ύπαρξης αυτών των κοιτασμάτων; Από την άλλη πλευρά, αν η Σελήνη είναι πραγματικά ξηρή, τότε ποιες παραγενετικές διεργασίες αποκλείονται; Και τα εξωγήινα σώματα εμφανίζουν παραγενετικές διεργασίες που δεν απαντώνται στη Γη, όπως ο κρυοηφαιστεισμός στον Τιτάνα;»

Σημαντικοί αριθμοί

 • 5.659: «ορυκτά είδη» αναγνωρισμένα από τη Διεθνή Ορυκτολογική Εταιρεία (ΙΜΑ) κατά την περίοδο αυτής της έρευνας. (Αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί έκτοτε σε περισσότερα από 5.800 είδη)
 • 10.556: Συνδυασμοί ορυκτών ειδών και τρόπων προέλευσης («ορυκτά είδη») 57: διαφορετικές φυσικές, χημικές ή βιολογικές διεργασίες που δημιούργησαν τα ορυκτά της Γης
 • 40%: Αναλογία ορυκτών ειδών που έχουν προκύψει με περισσότερες από μία διεργασίες
 • 3.349 (59%): Ορυκτά που εμφανίζονται από μία μόνο διεργασία (παραγένεση)
 • 1.372 (24%): Ορυκτά που προκύπτουν από δύο διεργασίες
 • 458 (8%): ​​Ορυκτά που προκύπτουν από τρεις διεργασίες
 • 480 (8% ): Ορυκτά που εμφανίζονται από τέσσερις ή περισσότερες διεργασίες
 • 9: Ορυκτά που δημιουργήθηκαν μέσω 15 ή περισσότερων διεργασιών
 • 21: Διεργασίες με τις οποίες έχει σχηματιστεί ο πυρίτης (Fool's Gold), τις περισσότερες από οποιοδήποτε ορυκτό
 • 9: Τρόποι με τους οποίους έχουν σχηματιστεί τα διαμάντια σε περιβάλλοντα από το διάστημα έως τα βάθη της Γης
 • 80%: Ορυκτά στα οποία το νερό έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία τους
 • ~50%: Ορυκτά στα οποία η βιολογία έπαιξε άμεσο ή έμμεσο ρόλο στη δημιουργία τους
 • 1.900 (περίπου το 1/3): Ορυκτά που σχηματίζονται αποκλειστικά από βιολογικές διεργασίες
 • 41: Σπάνια στοιχεία (που αποτελούν λιγότερο από 5 μέρη ανά εκατομμύριο του φλοιού της Γης) που εμπλέκονται στο σχηματισμό 2.400 (πάνω από 42%) ορυκτών
 • 296: Ορυκτά που θεωρούνται προγενέστερα του σχηματισμού της Γης
 • 97: Ορυκτά γνωστά ως προερχόμενα αποκλειστικά από μετεωρίτες 7 δισεκατομμύρια έτη: Η ηλικία μεμονωμένων κόκκων ορυκτών που ανακαλύφθηκαν σε μετεωρίτες, πολύ πριν από το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος
 • Έως 350: Ορυκτά που δημιουργήθηκαν σε θαλάσσια και χερσαία περιβάλλοντα κοντά στην επιφάνεια όταν το νερό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γη, περίπου 4,45 δισεκατομμύρια χρόνια πριν
 • 4,4 δισεκατομμύρια χρόνια: Χρονολόγηση του αρχαιότερου γνωστού ορυκτού που δημιουργήθηκε στη Γη και αποτελείται από κρυστάλλους ζιργκόν
 • 3.534: αριθμός ορυκτών που πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν τα πρώτα 250 εκατομμύρια χρόνια της Γης
 • 600+: Ορυκτά που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων 500+ που προκαλούνται από εξόρυξη και 234 από φωτιές σε ανθρακωρυχεία
 • 77: Βιοορυκτά ( που σχηματίζονται αποκλειστικά από μεταβολικές διεργασίες)
 • 72: Ορυκτά που προέρχονται άμεσα ή έμμεσα από τα περιττώματα και τα ούρα πτηνών και νυχτερίδων  

Πηγή: Phys.org

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER