Τι είναι το καρβίδιο του βορίου;

Τι είναι το καρβίδιο του βορίου;

Το καρβίδιο του βορίου, (B4C) είναι μία κρυσταλλική ένωση του βορίου με τον άνθρακα. Είναι ένα εξαιρετικά σκληρό, συνθετικά παραγόμενο υλικό που χρησιμοποιείται σε λειαντικά και ανθεκτικά στη φθορά προϊόντα, σε ελαφριά σύνθετα υλικά και σε ράβδους ελέγχου για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Με σκληρότητα στην κλίμακα Mohs μεταξύ 9 και 10, το καρβίδιο του βορίου είναι μία τα πιο σκληρές συνθετικές ουσίες, τη σκληρότητα της οποίας υπερβαίνουν μόνο τα το κυβικό νιτρίδιο του βορίου και το διαμάντι.

Ως λειαντικό, χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης στη λεπτή απόξεση μεταλλικών και κεραμικών προϊόντων, αν και η χαμηλή θερμοκρασία οξείδωσης των 400–500 °C (750–930 °F), το καθιστά ανίκανο να αντέξει τη θερμότητα της λείανσης στις περιπτώσεις σκληρυμένων χαλύβων για εργαλεία.

Λόγω της σκληρότητάς του, σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή του πυκνότητα, έχει βρει εφαρμογή ως ενισχυτικός παράγοντας για το αλουμίνιο, σε θωράκιση στρατιωτικού τύπου και ποδήλατα υψηλής απόδοσης, ενώ η αντοχή του στη φθορά έχει ωθήσει τη χρήση του σε ακροφύσια αμμοβολής και στεγανοποιήσεις αντλιών. Όντας απορροφητής νετρονίων, το καρβίδιο του βορίου χρησιμοποιείται σε σκόνη ή στερεά μορφή για τον έλεγχο του ρυθμού σχάσης στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Το καρβίδιο του βορίου παράγεται με την αναγωγή του οξειδίου του βορίου με άνθρακα σε υψηλές θερμοκρασίες σε ένα ηλεκτρικό κλίβανο. Μετά την κονιορτοποίησή του, η μαύρη σκόνη στερεοποιείται με συμπίεση σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 2.000 °C (3.630 °F). Το σημείο τήξης του καρβιδίου του βορίου είναι περίπου 2.350 °C (4.260 °F).

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER