Ποια είναι τα 7 διατομικά στοιχεία;

Ποια είναι τα 7 διατομικά στοιχεία;

Τα άτομα των διατομικών στοιχείων δεν απαντώνται μόνα στη φύση. Αντίθετα είναι πάντα δύο άτομα του ίδιου στοιχείου συνδεδεμένα μεταξύ τους. Και τα στοιχεία είναι τα βασικά δομικά στοιχεία του σύμπαντος.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Αλλά σε όλο τον περιοδικό πίνακα, υπάρχουν μόνο επτά διατομικά στοιχεία:

  • Υδρογόνο H2
  • Άζωτο N2
  • Φθόριο F2
  • Οξυγόνο O2
  • Ιώδιο I2
  • Χλώριο Cl2
  • Βρώμιο Br2

Γιατί μόνο επτά;

Πέντε από αυτά — υδρογόνο, άζωτο, φθόριο, οξυγόνο και χλώριο — είναι αέρια σε θερμοκρασία δωματίου και κανονική πίεση. Μερικές φορές ονομάζονται στοιχειακά αέρια. Το βρώμιο είναι πάντα υγρό, ενώ το ιώδιο μπορεί να είναι υγρό ή στερεό όταν βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Και τα επτά είναι μη μεταλλικά.

Άλλα άτομα στοιχείων φυσικά μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, αλλά αυτά λέγονται διατομικά μόρια. Έτσι , για παράδειγμα, έχουμε το επιτραπέζιο αλάτι (νάτριο + χλώριο = NaCl, χλωριούχο νάτριο). Διατομικά μόρια όπως αυτό βρίσκονται παντού. Κάποια άλλα στοιχεία μπορούν να σχηματίσουν διατομικά μόρια, αλλά οι δεσμοί είναι πολύ αδύναμοι και ασταθείς. Δεν μένουν διατομικά για πολύ. Μόνο αυτά τα επτά διατομικά στοιχεία σχηματίζουν ισχυρούς δεσμούς και βρίσκονται σε αυτή τη μορφή σχεδόν πάντα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα διατομικά στοιχεία είναι σπάνια, το αντίθετο! Το άζωτο και το οξυγόνο, στις διατομικές τους μορφές N2 και O2, αποτελούν 99 τοις εκατό της ατμόσφαιρας της Γης.

Πηγή: HowStuffWorks.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR

Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER