Κάδμιο: Το εξαιρετικά τοξικό μέταλλο με τις σημαντικές χρήσεις

Κάδμιο: Το εξαιρετικά τοξικό μέταλλο με τις σημαντικές χρήσεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τους κινδύνους του μολύβδου στα σπίτια τους και την παροχή νερού. Έχουμε δοκιμές για την ανίχνευση του μολύβδου στο σώμα μας και φίλτρα για την αφαίρεση ορισμένων βαρέων μετάλλων από το πόσιμο νερό μας. Ωστόσο, καθώς τρώτε το καρότο σας που μαζεύτηκε πρόσφατα από το υγρό, πλούσιο χώμα στο οποίο φύτρωσε, υπάρχει και ένα άλλο επικίνδυνο — αλλά ευρέως χρησιμοποιούμενο — μέταλλο που θα πρέπει να σας ανησυχεί, το κάδμιο.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Χρήσιμο, αλλά θανατηφόρο μέταλλο

Το κάδμιο είναι ένα φυσικό μέταλλο, όπως το ασήμι ή πλατίνα, που απαντάται στη φύση, συνήθως στα μεταλλεύματα ψευδαργύρου. Είναι ένα χημικό στοιχείο με σύμβολο Cd και ατομικό αριθμό 48 και είναι χημικά παρόμοιο με τα δύο άλλα σταθερά μέταλλα της ομάδας 12 του περιοδικού πίνακα, τον ψευδάργυρο και τον υδράργυρο. Είναι μαλακό, έχει ασημί-λευκό χρώμα με μια μπλε απόχρωση που μειώνεται όταν εκτίθεται στον αέρα ή την υγρασία.

"Αυτό το σπάνιο μέταλλο είναι επίσης όλκιμο και ελατό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να το διαμορφώσετε. Είναι ανθεκτικό στη διάβρωση και έχει χαμηλότερο σημείο τήξης από τα περισσότερα άλλα μέταλλα μετάπτωσης", λέει ο Samir Jaber, συγγραφέας τεχνικού περιεχομένου και συντάκτης στην εταιρεία Matmatch GmbH, μια πλατφόρμα για την επιστήμη των υλικών με έδρα το Μόναχο της Γερμανίας.

Επειδή το κάδμιο έχει χαμηλό σημείο τήξης 609 βαθμών Φαρενάιτ (321 βαθμούς Κελσίου) και είναι ανθεκτικό στη διάβρωση, είναι μια δημοφιλής επιλογή για επικάλυψη χάλυβα για βιομηχανικούς σκοπούς. (Το ρόδιο, αντίθετα, έχει υψηλό σημείο τήξης, στους 3.595 βαθμούς F, ή 2.035 βαθμούς C). Είναι επίσης ένας αποδοτικός αγωγός ενέργειας. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι καδμίου και έτσι τα χαρακτηριστικά του μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον προμηθευτή και την ποιότητα του υλικού. Χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση χρωστικών βαφών που κυμαίνονται σε τόνους από κίτρινο έως καφέ, για την επικάλυψη χάλυβα, σε μπαταρίες, στις τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας και ως υλικό φραγμού σε αντιδραστήρες πυρηνικής σχάσης. «Ωστόσο, το κάδμιο είναι αρκετά τοξικό για τον άνθρωπο, ενώ παράλληλα είναι άγευστο και άοσμο », λέει ο Jaber.

Το κάδμιο στην τροφική αλυσίδα

Το κάδμιο απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα με δύο κύριους τρόπους: μέσω φυσικών γεγονότων όπως η διάβρωση των βράχων, οι δασικές πυρκαγιές ή τα ηφαίστεια. ή μέσω της ανθρώπινης δραστηριότητας, η οποία περιλαμβάνει την εξόρυξη και τη βιομηχανική παραγωγή. "Η έκθεση στο κάδμιο λαμβάνει χώρα κατά κύριο λόγο σε περιοχές όπου παράγονται ή ανακυκλώνονται προϊόντα που περιέχουν κάδμιο, όπως η εξόρυξη ψευδαργύρου, η επίστρωση χάλυβα με κάδμιο, η παραγωγή μπαταριών νικελίου-καδμίου και άλλα. Αυτό συμβαίνει με την εισπνοή σκόνης και αναθυμιάσεων που προέρχονται από διεργασίες, όπως η τήξη», εξηγεί ο Jaber.

Τόσο οι φυσικές διαδικασίες όσο και οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι υπεύθυνες για περισσότερους από 10.000 τόνους (9.072 μετρικούς τόνους) καδμίου στο περιβάλλον, όπου μπορεί να εισχωρήσει στα αποθέματα νερού και σε καλλιεργήσιμο έδαφος και τελικά να καταλήξει στην τροφή μας, μέσω της οποίας το μεγαλύτερο μέρος του γενικού πληθυσμού (εκτός των καπνιστών), έρχεται σε επαφή με το τοξικό κάδμιο. Οι καπνιστές μπορούν επίσης να προσθέσουν το κάδμιο στη λίστα με τους τρόπους με τους οποίους βλάπτουν τον εαυτό τους με κάθε ρουφηξιά, μιας και όπως είναι γνωστό το κάδμιο υπάρχει σε υψηλά επίπεδα στα φύλλα καπνού.

"Το κάδμιο είναι πολύ τοξικό για τον άνθρωπο. Έχει βρεθεί ότι η έκθεση στο κάδμιο μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο και μπορεί να επηρεάσει τα συστήματα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών, καρδιαγγειακών, γαστρεντερικών, αναπαραγωγικών, νεφρικών και νευρολογικών συστημάτων", λέει ο Jaber. "Βλάβη στους πνεύμονες, τοξικότητα οστών και νόσος itai itai είναι μόνο κάποια παραδείγματα τοξικότητας του καδμίου." Μπορεί να τρώτε, πίνετε ή εισπνέετε κάδμιο χωρίς να το γνωρίζετε.

Η περιεκτικότητα σε κάδμιο περιορίζεται από κανονισμούς

"Οι άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχούν, αλλά πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι για την ύπαρξη και την ποσότητα καδμίου στο περιβάλλον τους», συνιστά ο Jaber. Ο Οργανισμός Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (OSHA) του Υπουργείου Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών περιορίζει τη χρήση του καδμίου σε πολλές βιομηχανίες για να μειώσει την έκθεση των ανθρώπων στο κάδμιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε επίσης το Οδηγία για τις Μπαταρίες, που κυκλοφόρησε το 2006, η οποία περιορίζει την ποσότητα καδμίου, κατά βάρος, που μπορεί να υπάρχει σε μπαταρίες ή συσσωρευτές, εκτός από εκείνες που χρησιμοποιούνται σε ιατρικές συσκευές ή συσκευές έκτακτης ανάγκης.

Εάν επισκέπτεστε ή εργάζεστε σε μια εγκατάσταση που διαχειρίζεται κάδμιο, ο Jaber λέει ότι θα χρειαστεί να φορέσετε προστατευτικό εξοπλισμό. «Οι άνθρωποι μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο έκθεσης στο κάδμιο χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό στους χώρους εργασίας που μπορεί να περιλαμβάνουν χειρισμό καδμίου», λέει. «Μπορούν επίσης να προστατεύσουν τον εαυτό τους μειώνοντας το κάπνισμα ή να το σταματήσουν εντελώς, καθώς ο καπνός μπορεί να μεταφέρει κάδμιο στους πνεύμονες».

Το κάδμιο χρησιμοποιείται στις μπαταρίες νικελίου-καδμίου, οι οποίες, όταν φτάσουν στο τέλος της ζωής τους, πρέπει να απορρίπτονται με το σωστό τρόπο

Απαραίτητο σε μπαταρίες και ηλιακή ενέργεια

Η πιο κοινή χρήση του καδμίου είναι οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες νικελίου-καδμίου (Ni-Cd). Οι μπαταρίες αυτές έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και μεγάλη διάρκεια ζωής, γεγονός που τις καθιστά δημοφιλείς για βιομηχανικές χρήσεις.

Πιο πρόσφατα, λέει ο Jaber, το κάδμιο χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας. «Το κάδμιο κερδίζει επίσης έδαφος στην βιομηχανία ηλιακής ενέργειας, καθώς τα ηλιακά panels τελλουρίου-καδμίου (CdTe) έχουν γίνει η δεύτερη πιο κοινή φωτοβολταϊκή τεχνολογία πίσω από τα panels κρυσταλλικού πυριτίου», λέει. «Αυτό οφείλεται στην υψηλή του απορρόφηση με μια σχεδόν βέλτιστη ενέργεια διάκενου ζώνης για τη μετατροπή της ακτινοβολίας από τον ήλιο σε ηλεκτρική ενέργεια σε διάταξη μονής διασταύρωσης».

Μην ανησυχείτε για το χειρισμό των τοξικών μπαταριών ή των ηλιακών panels που χρησιμοποιούν κάδμιο, επειδή το κάδμιο βρίσκεται σπάνια σε οικιακές μπαταρίες ή εργαλεία. Ακόμα κι αν συναντήσετε μπαταρία με κάδμιο, η σωστή απόρριψη μπορεί να εξαλείψει οποιαδήποτε πιθανή βλάβη για εσάς. "Δεν πρέπει να ανησυχούν οι άνθρωποι, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουν πού και πώς να απορρίπτουν τέτοιες μπαταρίες. Στην πραγματικότητα, οι μπαταρίες Ni-Cd μπορούν να ανακυκλωθούν σε συγκεκριμένα σημεία ανακύκλωσης, επομένως θα πρέπει να μεταφερθούν χωριστά σε μια εγκατάσταση διάθεσης οικιακών επικίνδυνων απορριμμάτων , δεδομένης της επικίνδυνης φύσης τους», προτείνει ο Jaber.

Πηγή: HowStuffWorks.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR

Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER